COLECTARE DEEE
DE LA ASOCIAȚII DE PROPRIETARI

Potrivit legii, utilizatorii de echipamente electrice și electronice (EEE) din gospodăriile particulare au obligația de a colecta separat deșeurile electrice (DEEE) și de a nu le elimina împreună cu deșeurile municipale nesortate.

Persoanele fizice și juridice care dețin deșeuri electrice, inclusiv cele provenite de la echipamente electrice și electronice importate pentru folosința proprie, au obligația de a preda aceste deșeuri electrice către sistemele de colectare special autorizate în acest sens.

recycle.png

Pe scurt, colectăm și reciclăm aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează cu baterii.

Beneficii pentru proprietari/locatari și asociațiile de proprietari

  • eliminarea timpului pierdut, a efortului și a costurilor de transport și manipulare aferente predării deșeurilor electrice
  • disponibilizarea spațiilor locative și comune ocupate de deșeurile electrice
  • obținerea gratuită de recipiente/urne de colectare selectivă a deșeurilor electrice
  • ridicarea gratuită a deșeurilor electrice, periodic sau la cerere
  • obținerea unui câștig de către asociația de proprietari, prin intermediul unor bunuri necesare administrării condominiului
  • îndeplinirea unei datorii civice și legale

Atenție la colectorii ilegali!

Nu toate centrele de colectare de deșeuri sunt autorizate să colecteze și deșeuri electrice. Diferiți agenți, care nu respectă legea, colectează aceste deșeuri numai pentru a lua din ele componente, elemente sau metale.

Și ce credeți că fac apoi cu deșeurile rămase?

Le aruncă la gunoi sau, mai grav, pe malul râurilor, pe câmpurile sau în pădurile din comunitățile dumneavoastră, lăsându-vă tot pe dumneavoastră să vă luptați cu mizeria și cu pericolul. Iar o altă practică este de a le da foc!

Și știți ce se întâmplă?

Când un aparat electric este ars, se elimină un fum toxic care otrăvește aerul pe care îl respirăm. Iar metale precum plumb, crom, zinc sau nichel ajung în apă, pe care o otrăvesc.

De asemenea, predarea deșeurilor electrice către colectori informali (ambulanți neautorizați) este nu numai ilegală, dar vă poate expune și la reale riscuri pentru proprietatea dumneavoastră, inclusiv prin primirea în gospodăria proprie a unor persoane dubioase și greu de identificat, ulterior.

Te ajutăm să scapi gratuit de deșeurile electrice și electronice!

Parteneri:

Mulțumim partenerilor care sprijină efortul
SNC de a încuraja colectarea selectivă a DEEE și de a promova comportamentul responsabil față de mediu în comunitățile locale.